Home Sanovnik

ŠTA ZNAČI KAD SANJATE STRAŠNE SNOVE: 5 najčešćih noćnih mora i njihovo značenje

Iako svako sanja drugačije, postoje noćne more koje su najčešće, a uz ona tipična, narodna objašnjenja, donosimo i ona naučna koja objašnjavaju šta telo zapravo pokušava da vam kaže

Noćne more nikad nisu zabavne, a nakon njih se često budimo depresivni, nenaspavani i zbunjeni. Iako svako sanja drugačije, postoje noćne more koje su najčešće, a uz ona tipična, narodna objašnjenja, donosimo i ona naučna koja objašnjavaju šta telo zapravo pokušava da vam kaže

Noćna mora: Pauci

Popularno objašnjenje: Ovaj san najčešće znači da se neko u vašem životu (većinom roditelj) previše upliće u ono što radite.

Naučno objašnjenje: Pauci su jedna od najčešćih hipnagognih halucinacija, a one se događaju pre nego što utonete u duboki san. Tokom hipnagogne halucinacije osoba može da čuje, vidi pa čak i oseti miris nečega čega zapravo nema. Oko 10 posto ljudi u nekom periodu života doživi hipnagognu halucinaciju.

Noćna mora: San o padanju

Popularno objašnjenje: Ako sanjate da padate, to znači da imate osećaj da ste u nekom području života doživeli poraz ili da nemate kontrolu nad određenom situacijom.

Naučno objašnjenje: Osećaj da padate zapravo ima veze s prolaskom fluida u vašem srednjem uhu. Ako uz osećaj padanja osetite i trzaj, reč je o hipnagognom trzaju, pojavi koja se događa kod 70 posto ljudi.

 

Noćna mora: Ispadanje zuba

Popularno objašnjenje: Prema starom tumačenju, ispadanje zuba u snu značilo je nečiju smrt, ali ima i drugih objašnjenja. Ispadanje pokvarenih zuba znači kraj nečeg starog i bolesnog što više nije funkcionisalo.

 Naučno objašnjenje: Prema Frojdu, ispadanje zuba znači seksualnu anksioznost i sputanost, Jung kaže da to simbolizuje preporod i obnovu, a nauka kaže da je ispadanje zuba u snu direktno povezano s anksioznošću.

Noćna mora: Neko vas progoni

Popularno objašnjenje: Ovaj san simbolizuje da se osećate bespomoćno ili da bežite od problema koji ne znate da rešite.

Naučno objašnjenje: Aktivirala vam se reakcija nazvana “borba ili beg” (fight or flight) koju telo koristi kad oseća opasnost, a ovaj fenomen u snu doživi oko 26 posto ljudi.

Noćna mora: San da ste umrli

Popularno objašnjenje: Ovaj je san znak da vas u životu čekaju velike promene i najčešće se smatra pozitivnim znakom novih početaka i otkrivanja bolje verzije samog sebe. Takođe može simbolizovati i kraj veze.

Naučno objašnjenje: San u kojem umirete je način na koji se vaše telo nosi s dramatičnim, tužnim ili stresnim situacijama koje vam se događaju u životu.

index.hr