Home Popularna kultura

Šta znači CRNI PETAK? O čemu se tu radi i odakle potiče ovaj izraz?

Šta znači CRNI PETAK? Ovaj izraz kao da uopšte ne sluti na dobro ali istina je ipak drugačija

Mnogo ljudi uopšte ne zna šta ovaj termin označava, neki ga poistovećuju sa petkom 13. a u manjini su oni kojima je jasno o čemu se radi.

‘‘Crni petak” je četvrti petak u novembru, dan posle Dana zahvalnosti u SAD. Tada trgovci drastično snižavaju cene i on se smatra zvaničnim početkom praznične sezone. Iako je nastao u Americi, postao je globalni fenomen a na mala vrata je došao i u Srbiju.

Samo ime je nastalo zbog toga što je to dan u godini kada se stvara najveća gužva zbog neverovatnih rasprodaja. Ulice su zakrčene vozilima, ispred prodavnica i tržnih centara se kampuje i prave se kilometarski redovi jer svako želi da ima najveći izbor i da prvi šopinguje.

Tolika pomama nastaje da nisu strane ni tuče i to uglavnom ženske jer je dobro poznato da nijedna dama ne bi tek tako odustala od onog što joj je zapalo za oko, a kamoli kada je to skoro pa džabe. Već nekoliko godina trend ”crnog petka” postoji i u Srbiji, naročito u online prodaji, samo što kod nas nije poprimio tako gigantske razmere. Ko zna kako bi se tek žene kod nas tukle da nismo prilično osiromašeno društvo, zato je izgleda bolje da čekamo četvrtu po redu totalnu rasprodaju ne bismo li kupili nešto po njegovoj realnoj ceni.

saznajstaznaci.com