Home Opšta kultura Medicina

Sta znači kada bole bradavice: Zašto vas bole bradavice i šta bi trebalo uraditi po tom pitanju

Sta znači kada bole bradavice? Zašto vas bole bradavice i šta bi trebalo uraditi po tom pitanju: Što se tiče delova tela, bradavicama ne pridajemo neku posebnu pažnu, dok ne počnu da bole.

Srećom, bolne bradavice najčešće nisu znak raka dojke. Umesto toga, one su su obično znak nečeg drugog, a najčešće sledećeg:

Početnica ste u trčanju pa vas bole bradavice

Ukoliko ste odnedavno počele da trčite, postoji šansa i da vas bole bradavice. Zašto? Pa, očigledan razlog je grudnjak koji nosite. Najbolje je da nabavite sportski grudnjak koji može pomoći da se smanji kretanje dojki, a samim tim i trenje bradavica o tkaninu, dok trčite. Ukoliko i nakon toga osećate bol, jedna od opcija jeste i da bradavice namažete vazelinom, jer će i to smanjiti trenje.

Kožna oboljenja mogu uzrokovati bolne bradavice

Suvi osip koji svrbi, na samim bradavicama ili oko njih, može biti znak kontaktnog dermatitisa ili ekcema. Kontaktni dermatitis je iritacija ili alergijska reakcija koja se javlja kada vaša koža dođe u dodir s nečim što joj se ne sviđa, kao što su razne vrste deterdženata, mirisa ili tkanina. Korištenje hipoalergenih proizvoda bez mirisa i prirodnih tkanina može pomoći da bol nestane.

Bradavice mogu da bole i zbog uticaja hormona

Tokom menstruacije, ali i trudnoće, vaše grudi dozvoljavaju vodi da curi u prostore oko ćelija mlečne žlezde. Ovo stvara čvrsto okruženje za deobu ćelija u vašim dojkama, čime se mlečne žlezde proširuju i postaju spremne za hranjenje bebe. S obzirom na to da su bradavice sa ostatkom dojki spojene kroz desetak mlečnih kanala, koji se rastežu kako grudi otiču, to može prouzrokovati bol. U svakom slučaju, ovo je sasvim normalno.

Ono što možete uraditi da ublažite bol jeste da napravite određene promene u stilu života: odgovarajuća veličina grudnjaka i izbegavanje određenih okidača bola može pružiti olakšanje. Kofein može dovesti do bola u grudima i bradavicama kod nekih žena, a unošenje većih količina soli može uticati na zadržavanje vode u organizmu. Upravo to može uzrokovati bol.

Gljivična infekcija može učiniti da vas bole bradavice

Ne, ne tamo dole. Kandidijaza bradavica je gljivična infekcija bradavica, a najčešće se pojavljuje kod žena koje doje. Može uzrokovati svrab, napuknuća bradavica i može izazvati gorući bol. Najčešće se leči antigljivičnim kremama i pilulama. Takođe, ovo ne smijete uzimati na svoju ruku već se obavezno obratite doktoru.

Druge infekcije

Mastitis je bakterijska infekcija dojke koja se često pojavljuje tokom trudnoće ili kod dojilja, kada se bakterije “ušuljaju” kroz pukotine bradavica. Ukoliko imate ovu infekciju, pored bolnih bradavica, možete imati i groznicu, drhtavicu, crvenilo i otok.

Niste u drugom stanju ili ne dojite? Infekcije poznate pod nazivom periareolarni apscesi, infekcije kožnih proteina koje popunjavaju kanale u blizini vrha bradavice, mogu se pojaviti. Možete primetiti gnoj, iscedak iz bradavice i bol u dojkama. Infekcija se dešava ispod areola i formira apsces na rubu bradavica. Mastitis i periareolarni apscesi obično prolaze nakon tretmana antibioticima.

Autor: minimagazin.info