Home Opšta kultura

Šta znaci biti nevin: Šta je devičanstvo i o čemu se tu radi?

Šta znaci biti nevin? Devičanstvo (koristi se i izraz ‘nevinost’) je stanje osobe koja nikada nije imala polni odnos. Postoje kulturni i verski tradicionalni stavovi koji nameću posebnu vrednost i značenje ovom stanju, posebno kod neudatih žena, povezanu s idejama lične čistoće i poštenja.

Mišljenja nisu ujednačena da li se smatra gubitkom devičanstva samo prodiranje polnog uda u ženski polni organ (žena time gubi devičanski zalistak koji je dokaz njene nevinosti, dok kod muškaraca ne postoji telesni dokaz) uz pristanak, njime se mogu smatrati i oralni i analni polni odnos, zajedničko samozadovoljavanje ili silovanje.

Prosečan uzrast gubitka devičanstva se razlikuje od države do države. Durex Global sex obavio je istraživanje čiji je zaključak da ljudi širom svijeta gube nevinost u proseku sa 17,3 godina, u rasponu od 15,6 na Islandu do 19,8 u Indiji.

Prosečan broj osoba s kojima se stupilo u polni odnos tokom života prema tom istraživanju je 9,9, u rasponu od 3(,0) u Indiji do 14,5 u Turskoj. U samo 10% država prosečan broj osoba s kojima se stupilo u polni odnos tokom života je manji od 5,1. Po ovom istraživanju prosečna osoba u Hrvatskoj ima prvi polni odnos sa 17,3 godina, a prosečan broj osoba s kojima je tokom života stupila u intimni odnos je 7,5.

Ovo istraživanje obuhvatilo je 41 državu. Ishode ovakvih istraživanja treba uzeti s rezervom jer je nemoguće proveriti da li ispitanici govore istinu.

Jedno istraživanje je pokazalo da Hrvati prednjače u svijetu po broju žena s kojima su imali ppolni odnos (11). Istraživanje je proveo Men’s Health na oko 50 000 ispitanika iz 30 država.[1]

wikipedia.org